
Min födelsedagstårta
På en blogg hittade jag ett spännande recept på en tårta som var superenkel att göra.
Choklad- & hallontårta
Botten
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 ägg
2 dl vetemjöl
Smält smöret, rör ner socker, kakao och vanilj. Rör ner äggen ett i taget och sist mjölet. Häll smeten i en smörad och bröad springform. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 19 minuter. Låt svalna.
Fyllning
150 g hallon
3 msk vispgrädde
200 g vit choklad
1/2 tsk vaniljpulver
200 g philadelphia färskost
Koka upp hallonen och mosa dem noggrant. Rör ner grädde och vaniljpulver, låt puttra någon minut så att det förlorar lite vätska. Dela chokladen i små bitar och rör ner tills det smält. Rör sist ner philadelphiaosten. Häll den färdiga krämen över kakan som fortfarande står i springformen. Borsta bort ev överflödigt ströbröd från formen först bara. Ställ i kylen över natten.
Jag dekorerade sen tårtan med rosor i sockerpasta och "sockerkulor". Den var rätt mäktig, så en tårta räckte ganska bra till cirka nio personer.